Karádi-Berger Winery

Karádi-Berger Borászat

3932 Erdőbénye, Hunyadi u. 21.

 

Bemutatkozás

– Mióta foglalkozol borokkal?
1999-ben kezdtünk bele a borászkodásba, először inkább hobbiként. Aztán vásároltunk egy házat Erdőbényén és az első fél hektár mellé vettünk még újabb területeket. Szépen lassan rá kellett jönnünk, hogy ezt hobbiként nem lehet csinálni csak teljes odaadással. Sokáig Budapesten laktunk és rendszeresen jártunk Bényére, ahogy ma többen is csinálják. De már hat éve Sárospatakon élünk

– Milyen kötődéseid vannak a borhoz és a tájhoz?
Szilvi származik Zemplénből, nem Hegyaljáról, hanem a hegység belsejében egy kis faluból, Háromhutáról. Én miatta ismertem és szerettem meg ezt a vidéket, ezért is jelenik meg mindkettőnk családneve a borászat nevében.

– Mi mellett csinálod a borászkodást?
Főállásban, a Bor, mámor, Bénye szervezése mellett…

– Miért szereted Erdőbényét?
Erdőbénye egy gyönyörű természeti környezetben lévő falu, ódon házakkal, szép kertekkel. Sok év után is elvarázsol, amikor valamelyik környező domboldalról messziről meglátom a völgyben fekvő falu sziluettjét. Emlékszem, hogy amikor először láttam egy olyan mesebeli helynek tűnt, ahol megállt az élet és már csak a nyomai látszanak az egykori gazdagságnak. Szerencsére akkor sokan gondolták, gondoltuk ezt így… mára  az utóbbi 10 évben a felújításoknak köszönhetően sokkal csinosabb lett, a romok közül előtűnik az egykori hegyaljai mezőváros hagyatéka.

Karádi-Berger Borászat

A Karádi-Berger pár számára 1999-ben hobbiként indult a borkészítés, ám hamar rájöttek, hogy ezt a szakmát csak teljes odaadással lehet csinálni. Kezdetben fél hektáron, később egyre nagyobb területeken zajlott a bortermelés, amelyet ma már főállásban csinálnak a Bor, mámor… Bénye szervezése mellett.

A fesztiválra könnyedebb válogatással készülnek: a könnyű, gyümölcsös Furmint-Hárs; az elegáns furmint Palandor; a Száraz Szamorodni, egy igazi klasszikus tokaji modern formában; a könnyed, édes kerti bor Summer Wine, és az édes botrytis válogatás Selectio mind-mind megtalálhatóak a kínálatukban.

Erdőbényéről csakis az ámulat hangján tudnak beszélni, a gyönyörű természeti környezetben lévő falu ódon házaival és szép kertjeivel időről-időre elvarázsolja őket, a mesebeli falvat ráadásul az utóbbi 10 év felújításai még az addigiaknál is csinosabbá tett.

Elérhetőség

Karádi-Berger Borászat
3932 Erdőbénye, Hunyadi u. 21.
Telefon: +36 70 615 4797, +36 70 615 4793
boraszat@karadiesberger.hu
www.karadiesberger.hu