Góbé

Góbé

‘Góbé’ szó jelentése:

1) székelyföldön használatos kifejezés, csavaros eszű vagy balga személy; használata általános, egy idő óta átveszi a “vicces” jelentést;
2) Rubik Ernő által az 1960-as években tervezett kétüléses, fémépítésű kiképző vitorlázó repülőgép;
3) hattagú budapesti népzenekar neve, akik

az autentikus népzene ápolása mellett sajátos megoldásokkal dolgozzák fel kedvenc népdalaikat, új, mindenki számára élvezhető, közérthető formában. Átlépve a stílusok és kategóriák szabta határokon.

A GÓBÉ 2007 novemberében alakult Budapesten a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola diákjaiból. Később a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatták klasszikus és népzenei tanulmányaikat.

2011-ben megnyerték a Talentométer tehetségkutató fesztivál népzene-világzene kategória- és közönségdíját, ennek eredményeképp felvehették első lemezüket, amely 2013-ban jelent meg Góbé címmel. Itt elrugaszkodtak az addigi tradicionális irányvonaluktól, és az autentikus népzene ápolása mellett sajátos megoldásokat, egyéni inspirációikat alkalmazva dolgozták fel kedvenc népdalaikat. Második lemezük Ez van! címmel jelent meg 2015-ben (A Fonó Budai Zeneház gondozásában), és szintén ezt az irányvonalat követte de a zenekar épp annyira aktívan és lelkesen muzsikál táncházakban, folklóreseményeken, gyermekprogramokon, mint könnyűzenei fesztiválokon. Célja, hogy divatba hozza a népzenét, új, mindenki számára élvezhető, közérthető formában, átlépve a stílusok és kategóriák szabta határokon.