Nyári-Mozi

3932 Erdőbénye Hunyadi utca 27.

A Hunyadi utca 27. szám alatti, a nagyszülők nevét viselő udvar a fesztivál új helyszíneként azoknak szeretne egy nyugodt oázist nyújtani, akik a napközbeni kavalkád után estére csendesebb kikapcsolódást keresnek.

Összefogtunk a Szegedi Belvárosi Mozi szervezésében immáron 3. éve megrendezésre kerülő Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivállal, hogy igazán különleges és máshol nem elérhető filmeket mutassunk be az érdeklődőknek.

Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Az udvaron a késő esti órákban a filmfesztivál zsűrizett filmjeiből szemezgetünk majd, hogy csillagfényes, szabadtéri vetítésekkel, igazi filmművészeti kuriózumokkal zárhassuk együtt a napokat.

Néhány szó a fesztiválról

A világhírű Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos Szeged szülötte és díszpolgára. Az ország egyik legszebb és legrégebbi – lassan 100 éves – hagyományos mozija, a szegedi Belvárosi Mozi legnagyobb, 500 fős terme 2005 óta az ő nevét viseli, amire hallatlanul büszke volt. Ha itthon járt, mindig ellátogatott „az ő mozijába”.

A fesztivál létrejöttét a személyes kötődés mellett Zsigmond Vilmos alkotói nagysága, az iránta érzett tisztelet és elismerés inspirálta. Munkásságának minősége, generációkra gyakorolt hatása egyet jelent a fesztivál céljával: a filmkészítés egyik legfontosabb társalkotójára, az operatőrre, illetve munkája jelentőségére irányítani a figyelmet.

A névadó személye világossá teszi, hogy operatőri szempontból vizsgáljuk a filmet. Ugyanakkor, talán a legfontosabb, amit megtanulhattunk Vilmostól, hogy az operatőri teljesítményt, a képet nem lehet önmagában értékelni. Az ő életműve a legjobb példa, hogy a kép, az operatőri teljesítmény mindig csak a film egészének üzenete szempontjából, a rendezői szándék szemszögéből vizsgálható. Így, bár az operatőri teljesítményt díjazzuk, a filmek egészét is honoráljuk a díjakkal. – Szabó Gábor HSC, a zsűri elnöke