3932 Erdőbénye Hunyadi utca 27.

A Hunyadi utca 27. szám alatti, a nagyszülők nevét viselő udvar a fesztivál új helyszíneként azoknak szeretne egy nyugodt oázist nyújtani, akik a napközbeni kavalkád után estére csendesebb kikapcsolódást keresnek.

Összefogtunk a Szegedi Belvárosi Mozi szervezésében immáron 3. éve megrendezésre kerülő Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivállal, hogy igazán különleges és máshol nem elérhető filmeket mutassunk be az érdeklődőknek.

Az udvaron a késő esti órákban a filmfesztivál zsűrizett filmjeiből szemezgetünk majd, hogy csillagfényes, szabadtéri vetítésekkel, igazi filmművészeti kuriózumokkal zárhassuk együtt a napokat.

Péntek este 22:00 AS I FALL
(2018, norvég, rendező: Magnus Meyer, operatőr: Ivor Taim, 93 perc)
A 3. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál díjazottja (legjobb nagyjátékfilm)

Szombat este 24:00 ROSSZ VERSEK
(2018, magyar, rendező: Reisz Gábor, operatőr: Bálint Dániel, Becsey Kristóf, 96 perc)
A 3. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál díjazottja (Diákzsűri díja) 

Vasárnap 11:00-15:00 kisfilm blokk a Préselő Pincészetnél

1. Legjobb kisjátékfilm: Watchkeeping
(2017, litván-belga, rendező: Karolis Koupinis, operatőr: Simonos Glinskis, 16 perc)

2. Legjobb kísérleti film: Dark Chamber
(2017, magyar-svéd, rendező: Bánovits Ottó, operatőr: Pálos Gergely, 6 perc)

3. VisionTeam és Special Grip díja, a kritikus zsűri különdíja: Lauretta
(2018, magyar, rendező: Brauner Máté, operatőr: Bálint Dániel, 17 perc)

4. Szeged Város díja: Ignorance is Bliss
(2017, holland, rendező: Muck van Empel, operatőr: Herman van den Bosch, 30 perc)

5. Kísérleti film és diákzsűri különdíj: Benned
(2018, magyar, rendező: Kerhut Bálint, operatőr: Kerhut Bálint, 2 perc)

 

Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Néhány szó a fesztiválról

A világhírű Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos Szeged szülötte és díszpolgára. Az ország egyik legszebb és legrégebbi – lassan 100 éves – hagyományos mozija, a szegedi Belvárosi Mozi legnagyobb, 500 fős terme 2005 óta az ő nevét viseli, amire hallatlanul büszke volt. Ha itthon járt, mindig ellátogatott „az ő mozijába”.

A fesztivál létrejöttét a személyes kötődés mellett Zsigmond Vilmos alkotói nagysága, az iránta érzett tisztelet és elismerés inspirálta. Munkásságának minősége, generációkra gyakorolt hatása egyet jelent a fesztivál céljával: a filmkészítés egyik legfontosabb társalkotójára, az operatőrre, illetve munkája jelentőségére irányítani a figyelmet.

A névadó személye világossá teszi, hogy operatőri szempontból vizsgáljuk a filmet. Ugyanakkor, talán a legfontosabb, amit megtanulhattunk Vilmostól, hogy az operatőri teljesítményt, a képet nem lehet önmagában értékelni. Az ő életműve a legjobb példa, hogy a kép, az operatőri teljesítmény mindig csak a film egészének üzenete szempontjából, a rendezői szándék szemszögéből vizsgálható. Így, bár az operatőri teljesítményt díjazzuk, a filmek egészét is honoráljuk a díjakkal. – Szabó Gábor HSC, a zsűri elnöke