Nyáry Krisztián: Igazi Hősök

Nyáry Krisztián

Legyél te is a nap hőse, és gyere el erre a lazább hangulatú, borozgatós-beszélgetős előadásra. Mert hogyan is mondta Nietzsche? Föl kell fedeznünk magunkban a hőst és a bolondot is, aki megismerő szenvedélyünkben bujkál…

Válhat-e hőssé valaki, és ha igen, hogyan? Mit jelent egyáltalán hősnek lenni, kikre emlékezünk és miért? Ezeket a kérdéseket járja körül Nyáry Krisztián, érdekes példákkal, anekdotákkal fűszerezve a témát.

Nyáry Krisztián néhány évig költészettörténetet tanított a pécsi egyetemen, s bár a 90-es évek közepén otthagyta a katedrát, hobbija az irodalom- és művelődéstörténet maradt. Vezetett pr-ügynökséget és közvélemény-kutató intézetet, volt állami szervezet kommunikációs vezetője, jelenleg könyvkiadással foglalkozik. 2012 elején barátainak kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelmi életéről szóló képes etűdjeit, amivel néhány hónap alatt nagy népszerűségre tett szert. A barátoknak szánt bejegyzésekből Így szerettek ők címmel két kötet született, az elmúlt évek legnagyobb könyvsikerei. A szerző Igazi hősök és Merész magyarok címmel, 2014-ben és 2015-ben megjelent könyveiben olyan emberekről írt, akiknek élete és személyes döntései ma is példaszerűek. Legújabb könyvében, a Festői szerelmekben 19–20. századi magyar festők párkapcsolatairól mesél. 2017-ben megjelenő, Eminent Hungarians című angol nyelvű könyvében kevéssé ismert magyar hősökről ír.