Herczku Ági és a Banda

Herczku Ági és a Banda

Herczku Ági és a Banda. Fotó: Bácsi Róbert László

Hat év után Herczku Ági és Nikola Parov visszatér hozzánk. Emlékeztek, mekkora bulit csaptak akkor? Most sem lesz ez másképp, bandázzatok velük és velünk július 8-án!

A Herczku Ágnes–Nikola Parov páros – akiknek alkotómunkájában szinte vérfrissítésként hatott a három éve megalakított Banda – újabb lendületes és pezsgő repertoárral áll elő a 2017-es évadban.
A zenekar a magyarországi – de híven eddigi megszokott sokszínűségükhöz – a határokon túl élő magyarok, valamint a környező nemzetek népzenéjéhez is bátran és hitelesen nyúl. A magyar népzene és a szomszéd népek népzenéje közötti kölcsönhatás okán intett mindannyiunkat Bartók: a szomszédaink zenéjének ismerete nélkül a sajátunkat sem tudjuk megismerni és megérteni.

Ez az ösztönzés és a zenészekben lévő ösztönös kíváncsiság hajtja a zenekart a mindenkori repertoár kialakításában, vagy a nagy elődök kutatásaira, vagy saját gyűjtéseikre támaszkodva.

Herczku Ágnes Bandázom lemeze két hónapon át szerepelt a világ legrangosabb világzenei listáján. A WORLD MUSIC CHARTS EUROPE toplistát a világ 25 országának mintegy 50 világzenei szakembere havonta állítja össze. A két legnevesebb nemzetközi világzenei szaklap, a SONGLINES és az FROOTS magazin is elismerő kritikát jelentetett meg a Bandázom lemezről. Az album egyik dala pedig felkerült a Songlines magazin TOP OF THE WORLD, valamint a WOMEX válogatás CD-jére is.

A 2015 őszén Budapesten megrendezett, legnagyobb nemzetközi világzenei fesztivál és vásár, a WOMEX zsűrije is beválogatta a Herczku Ági és a Banda koncertjét a programjába. A zenekar fellépése akkora sikert aratott, hogy a WOMEX rendhagyó módon hozzájárult, hogy a koncertfelvétel négy új dallal kiegészítve lemezen is megjelenjen. A Live at Womex című lemez 2016 nyarán ismét felkerült a WORLD MUSIC CHARTS EUROPE nemzetközi világzenei toplistára.