Tóth Evelin és a Flamenco Nuevo

“A flamenco a magyar népzene és más népek zenéinek olyan ízléssel történő érintéseit, mint amilyet a Keck Máriával közös munka során tapasztalok, még soha nem csodálhattam meg ennyire közelről. Határtalanul inspirál az a tökéletesség utáni vágy és kérlelhetetlen küzdelem ami Belőle árad. Az egymás iránti kíváncsiság és tisztelet pedig mindkettőnket alázatra tanít. Ebből minden pillanatban valami közös varázslat születik, ami ugyanakkor a saját utakat is szabadon hagyja.” (Tóth Evelin)

Tóth Evelin a klasszikus (opera), a jazz és a különböző tradicionális énektechnikák (dél-indiai, afrikai, szefárd) párhuzamos tanulása során alakította ki saját stílusát. Számos lemeze közül kiemelkedik a Let him kiss me című 2010-es szólóalbuma, amelyet Hamid Drake, Dresch Mihály, Fassang László és Lantos Zoltán közreműködésével készített. Maya című albumát a 2016 év legjobb világzenei albumai közé választották.

Keck Mária ének- és táncművészete a dél-spanyolországi Andalúziában honos flamenco-hagyományokból, a magyar népzenei gyökerekből és a hazai cigánymuzsika jellegzetességeiből táplálkozik. Mindezen elemek egyvelegét messzemenőkig meghatározza az előadóművész személyisége, érett táncstílusa és a saját maga alkotta dallamvilág. A spanyol fővárosban is méltán népszerű művésznő előadását a – flamenco sajátjaként is ismert – érzelmi végletesség, a feltétlen őszinteség, a szigorú pontosság és a leheletfinom lágyság varázslatos egyvelege hatja át.

„Egyszerűen közel áll hozzám a magyar népzene, úgy, mint a közép-európai roma kultúra, mint a flamenco. A magamévá tettem őket, és amikor alkotok, ezekből a világokból táplálkozom. Így ha megszületik egy dallam vagy dalszövegek, akkor embereket emlékeztetnek majd népdalokra, flamencóra, holott ezek egy új zenei világ teremtményei, egy olyan fúzióéi, ami nem azért fúzió, hogy modern vagy érdekes legyen, hanem mert az én bensőmben ezek a zenei világok, illetve kultúrák valóságosan élnek és összeolvadnak” – vallja Keck Mária.

Kivételes találkozás, magával ragadó és megérintő világ, amelyben a tradicionális flamenco zsigerekig hatoló ritmikája Keck Mária táncművészetének személyes ízeivel saját dallamokkal és egy rendkívüli magyar énekesnő Tóth Evelin csodálatos hangjával és szerzeményeivel fonódik össze. Gitáron kísér a Londonban élő gitárvirtuóz Illés János.

Tóth Evelin-ének, vibraton
Keck Mária-tánc, ének
Illés János-gitár

Tóth Evelin és a Flamenco Nuevo