Vázsonyi János

Vázsonyi János

Vasárnapi hűsölés és elmélyülés a templomban. Kiváló akusztika, kiváló zenész – ennél több nem is kell, hogy a fesztivál utolsó napján kicsit lassítsunk a tempón…

Vázsonyi János 1970-ben született Budapesten, zenész családban. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessz tanszakának szaxofon szakára járt. Első zenekarával, a jazzrockot játszó Egon a falonnal fellépett a Pori Jazz Fesztiválon. Következő együttesével, a Drumsszal három etnodzsessz nagylemezt készített, és évekig játszott a Sziget Nagyszínpadán. A Butterfly Effect zenekarral – már szerzői minőségben is – ugyancsak a népzenét és a dzsesszt ötvözi, klasszikus zenei elemekkel egyetemben.

Zenekaraival majdnem az összes európai országban turnézott, számos lemezen meghívott előadóként működött közre. Színházi előadásokhoz alkalmazott zenéket is komponált, dolgozott többek között Udvaros Dorottyával, Hegedűs D. Gézával és Rudolf Péterrel.

A klasszikus és barokk zenéhez fűződő viszonyát a szüleivel – hegedűs édesapjával és zongoratanárnő édesanyjával – való együttmuzsikálás során mélyítette el. Régóta foglalkoztatja Bach műveinek szaxofonon történő interpretálása. Magánkiadásban már korábban megjelentetett egy ilyen albumot Tribute címmel. A BMC gondozásában 2001 őszén jelent meg Shades of Bach (BMC CD 054) címmel Bach művek szaxofon-átiratait tartalmazó lemeze. Fellépett többek között Dresch Mihállyal, Zoller Attilával Kőszegi Imrével és Gadó Gáborral. Olyan neves írókkal lépett fel mint Esterházy Péter, Závada Pál, Party-Nagy Lajos és Németh Gábor. Filmzenéket és reklámzenéket is készített, ezen kívül megjelent egy könnyűzenei albuma „Dj Ttriton fet. Pollapop” címmel. Lemezei megtalálhatók ezen a weboldalon, négy ezek közül ingyen letölthető. „Mindenhatósági tilalom” című dalát nemrég mutatta be a Petőfi Rádió.