Borba fojtott mesék

Székely pajzán népmesék virágnyelven felnőtteknek. Előadja Babos Eszter, bábos, író, előadóművész. Mert mese kell mindenkinek, legyen az lyány, legén, vagy asszony, öreg vagy fiatal, rusnya vagy szép. A székely humor, nyelvi ízvilág, őszinteség garantáltan jókedvre derít mindenkit a pajzán meséken keresztül. És hogy miért borba fojtott? Mert a remek mesék mellett remek borokat is kóstolhatnak, akik eljönnek.

„Középiskolás koromban kezdtem el székely népmeséket mesélni, tanulni. Az első, Kóka Rozália gyűjtéséből A pletykás asszony című mese volt, mellyel több versenyt is megnyertem. Ezt követte több mese is, majd mikor a gyermekeim nagyobbacskák lettek, újra előkerültek. Nem csak a családban, hanem baráti társaságban is. S mikor a gyerekek lefeküdtek, akkor jöttek elő a felnőtteknek szóló pajzán népmesék.
Mindannyian szeretünk meséket hallgatni. Ezek pedig nem is mesék, inkább humorral tűzdelt, őszinte élettörténetek. “Virág nyelven” mesélek, mégis mindenki tudja miről is szólnak. S ha mégis fültanúvá válik egy kisebbecske gyermek, hát annak sem kell befogni a fülit. Csak talán másra gondol a történeteket hallva. Lesz itt szó kérem szépen házasságtörésről, csorba leánról, penitenciáról, aranyfészkecskéről, aranymadárról, sőt még Noé apánk is szóba kerül a borral kapcsolatban. Rekeszizmok nem maradnak munka nélkül, garantált a jókedv, vigalom.”

fotók: Nagy Gábor Tamás