Tokaji bor, tokaji aszú

A világhír íze…

Ha Tokaj, akkor a szőlő, a bor és a Tokaji Aszú jut eszébe mindenkinek. A környékbeli kulturális és zenei rendezvények mellett érdemes hát megállni, egy kis pihenőt tartani, és élvezni a helyi borkülönlegességek egyedi ízét.

A Tokaji történelmi borvidék kultúrtáj 2002 óta része az UNESCO világörökségi helyszíneinek. A több mint 5 000 hektáros termőterülettel rendelkező Tokaji borvidéken a nyár meleg, a tél hideg, az ősz hosszú, napos és párás, ami lehetővé teszi, hogy az aszúszemek megérjenek késő őszi időszakban is. A Tokaji borvidék a borai és borkülönlegességei érdekében zárt térséget alkot, ami azt jelenti, hogy más területről származó szőlőt, mustot és még nem palackozott bort behozni tilos. A helyi borászoknak csak öt szőlőfajta termesztése engedélyezett: a furmint, a hárslevelű, a sárgamuskotály, a zéta és a kövérszőlő.

A különleges termőhely, a mikroklíma, a környező folyók és a megfelelő szőlőfajták találkozásának köszönhetően a bortermelés folyamatában minden évben bekövetkezik az aszúsodás, azaz a nemes rothadás. Amíg az ezért felelős penészgomba más borvidékeken is megtalálható, addig a pincerendszerek falát borító jellegzetes nemes penész a világon csak itt és a Rajnai borospincékben fordul elő. Az egyedülálló borkülönlegesség íze és zamata páratlan, már évszázadok óta külföldről is folyamatosak a megrendelések.

Természetesen mértékkel, de a borfogyasztásnak rengeteg jótékony hatása lehet a szervezetre. A vörösbort fogyasztók például kevésbé hajlamosak a szívbetegségekre, élesíti a memóriát, csökkenti a depresszió kockázatát és segít megelőzni a fogínybetegségeket is. Már csak ezekért is érdemes egy kis figyelmet szentelni a magyar jóminőségű bort készítő pincészeteknek.