Rákóczi Vár Sárospatak

Különleges kastélyok nyomában

Erdőbénye környékén több különleges kastély is épült. Ha erre járunk, érdemes felfedezni a régiót és megismerni történelmi múltunk részleteit is.

Sárospatakon találjuk az ország egyik leghíresebb várát, ami a XVII. század elején került a Rákóczi család birtokába. A várat folyamatosan bővítették, díszítették, ami a kuruc mozgalmakig érintetlenül élte át a háborús időket. A kuruc szabadságharc után az osztrák kézbe került épület főúri palotává alakult, és a külső várrész romjaiból a helyiek elhordták a köveket, hogy lakóházakat építsenek belőle.

Rákóczi Vár Sárospatak

Az 1960-as években a teljes várat renoválták, ettől kezdve turisztikai attrakcióként várja a látogatókat. A vár mellett megtekinthető I. Rákóczi György erdélyi fejedelem ágyúöntő műhelye, az ötszintes Vörös-torony és az Olaszbástya, ezenkívül a vár épületében kapott helyet a Rákóczi család életéről szóló kiállítás, ahol korhű bútorok és ruhák mellett sok érdekességet fedezhetünk fel, például a fejedelem saját kezével faragott gyertyatartóit.

A pácini Mágochy Kastély és Vendéghéz az ország legnagyobb reneszánsz kastélya, ami igazán hiteles képet ad a hazai késő reneszánsz építészetről. A jelenleg is látható kastélyt Magóchy Gáspár építtette, ám az évek során több családhoz is átkerült az épület. A kétszintes kastély emelete díszesebb, ott lakott a nemesi család, a földszinten laktak a cselédek és itt kapott helyet a reneszánsz konyha is. A múzeumot korhű bútorokkal rendezték be, és kisebb méretben, maketteken is megtekinthető a kastély. Az épület mellett érdemes sétát tenni a kastély parkjában, a Bárókertben is. A romantikus hangulatú, húsz hektáros parkerdő növényeit évszázadokkal ezelőtt telepítették ide, melyekre a gyilokjárón sétálva nyílik az egyik legszebb kilátás.

Ha kastélylátogatás, akkor kihagyhatatlan a füzérradványi Károlyi-kastély. A XVII. század végén adományozta Habsburg I. Lipót császár báró Károlyi Lászlónak, Szatmár vármegye örökös főispánjának a kastélyt és a hozzá tartozó birtokot. Ezt az épületet később Ybl Miklós és Károlyi Ede tervei alapján építették át, majd az ő fia, Károlyi László a kastély belső tereit formálta át igazi reneszánsz otthonná. László fia, Károlyi István feleségével luxusszállóvá alakíttatta a kastélyt, ahol a magyar felső tízezer töltötte szabadidejét. A második világháború alatt az épületet államosították, pillanatnyilag múzeumként funkcionál. A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében jelenleg is folyik már a kastély felújítása, melynek célja, hogy az eredeti kastélyszálló aranykorát felelevenítsék, az emeleten pedig a helyszínen forgatott Karády Katalin-filmek nyomán filmtörténeti tárlatot is berendeznek.