Megyer-hegyi tengerszem, Sárospatak

Megyer-hegy kincse

Sárospataktól nem messze a Megyer-hegyi tengerszem Magyarország egyik legkülönlegesebb természeti látnivalója. Érdekessége, hogy egy emberi kéz által létrehozott bányát hódított vissza a természet, miután évtizedekre magára maradt.

A tengerszem egy hegységekben előforduló, gleccser által kivájt, általában édesvízű tavat jelent. Jó, ha tudjuk, hogy ezeknek a tavaknak semmi köze nincs a tengerekhez. Vizük a gleccserek olvadékából származik, ami rendkívül tiszta. A szépségük mellett fontos feladatuk, hogy a környező hegyi falvak ivóvízét is biztosítják. A köznyelvben terjedt el a tengerszem elnevezés azoknál a kisebb tavaknál, melyek vizének türkiz és mélykék színe van, illetve meredek falak határolják.

A 324 méter magas Megyer-hegy kőzete egyedülállóan erős és kemény, ami kitűnő alapanyagot nyújtott malomkövek készítéséhez. A bányászok kis fülkéket vájtak a bánya sziklafalába, itt töltötték az éjszakát. Az egykori bányaudvaron még mindig találunk néhány félig kész malomkövet, és a kőfaragás melléktermékeit.

A kereslet megszűnésével a munkálatok a XX. század elejéig tartottak. A bányagödör a természetnek köszönhetően feltöltődött vízzel, a környéket pedig benőtte a növényzet. A tengerszem mélysége 6,5 méter, míg a sziklafalak helyenként a 70 métert is elérhetik a víztükör felett.

Kiépített túraútvonalak, információs táblák és korlátok segítik az idelátogatókat, hogy biztonságban járhassák be a területet. Ha a környéken járunk mindenképp érdemes felfedezni ezt a különleges látnivalót.