Préselő Pincészet

Préselő Pincészet

3932 Erdőbénye, Kossuth u. 23.

 

Bemutatkozás

A falu szívében egy hangulatosan felújított vincellérház, a föld mélyén patinás pincejáratok, a kertben modern stílusú borok és a Préselő team vendégszeretete – jó biztosíték a hangulatos kóstolókhoz.

Honnan jött a “Préselő” név?

“Amikor 2013-ban elindítottuk pincészetünket Tokaj-Hegyalján, Erdőbénye központjában találtunk rá erre az öreg vincellérházra, amelyet igyekeztünk stílusosan felújítani birtokközpontként. Az elhagyatott ház belsejében találtunk rá arra az 1905-ben készült gyönyörű dupla-kosaras ipari emlék présre, amely ma kertünk főhelyén áll…és amely a névadónk is lett.”

Milyen kötődésetek van a borhoz?

A Préselő team tagjai – a tulajdonosok Nagy Zsolt, és felesége Gabi, valamint  Zöldi-Kovács Árpád – másfél évtizede foglalkozunk szőlővel-borral. Én egy másik borvidéken, nemzetközi tanácsadói létem mellett kezdtem “kicsiben”, míg Árpád szőlész-borászként egy helyi borászat birtokigazgatója volt 2013-ig. Ekkor készítettük el első közös Préselő évjáratunkat, amihez Gabi borszakértőként, az ízvilág finomhangolását biztosította. A három “préselő csapattag” jól kiegészíti egymást a szőlőmunkáktól kezdve, a pincén át a kóstoló asztalig. A boraink minőségét és elegáns, letisztult stílusát a helyi viszonyok szakértő ismerete és a világlátott borszakértő szemlélet együttműködése biztosítja.

Milyen borászatot alakítottatok ki?

“Közel 8 hektáron gazdálkodunk az Erdőbényét övező dűlőinken. A változatos fekvésű területeinkről kb 9000 palack bort készítünk évente. A tipikus tokaji szőlőfajtákból elegáns száraz borok mellett, komoly aszúk és késői szüretelésű édesek koronázzák a sort. És mivel szeretünk izgalmas dolgokat kipróbálni, így immár negyedik éve készítünk hárslevelű alapú habzókat, sőt palackérlelésű pezsgőt is… “

Milyen a borokkal készültök a BMB-re?

“A tokaji boros mantránk – furmint, hárslevelű, sárgamuskotály ….szárazak, elegánsak, barátságosak.  A csendes borok mellett másodszor is bemutatunk bényei bubisokat: habzókat, pezsgőket. …és igazi nyári meglepetésként egy “felső-magyarországi” rozét a környező dombokról!”

Elérhetőség

Erdőbénye, Kossuth u. 23.
+36 20 310 2669
www.preselo.hu
Facebook: PreseloWines