Gyakran ismételt kérdések

Bor, mámor… Bénye 2020

K: Lesz idén Bor Mámor Bénye, vagy sem?

V: Határozottan igen. A borászatok kinyitják kapuikat, várják egy jó beszélgetésre a vendégeket, szorgalmasan szervezik a programokat a hozzájuk látogatóknak, akár kulináris, akár zenei vagy vizuális élményekről beszélünk. Számunkra ez a közös élmény és együttlét az esszenciája a Bor Mámor Bényének, mindig is ez volt – ha szerinted is így van, idén sem fogsz csalódni.

K: Mikor lesz?

V: 2020. Augusztus 14-15-16: péntek-szombat-vasárnap, amikor a legtöbb borászat várja a vendégeket, de lesznek borászatok, akik már csütörtökön délután-este is nyitva lesznek. A részleteket a honlapon meg fogod találni – melyik borászat mettől meddig lesz nyitva idén.

K: De mi a helyzet a jelenlegi járványügyi szabályzásokkal?

V: A változásokat folyamatosan figyelemmel kísérjük. A jelenlegi rendeletek szerint a vendéglátóhelyek 500 fő alatti vendéglétszámmal (természetesen az aktuális egészségügyi előírásokat betartva) biztosan kinyithatnak, rendezvényt tarthatnak. A bényei borászok egyöntetűen vállalták, hogy területükön saját felelősségükre és lehetőségeikhez mérten mindent megtesznek és szerveznek ahhoz, hogy a jelen helyzetben elérhető maximális élményt és biztonságot tudják nyújtani az idelátogatóknak. Minden látogatót ugyanerre kérünk: a józan ész és elővigyázatosság szabályai szerint viselkedjenek a borászatokban és a településen/szálláshelyeken egyaránt.

K: Akkor ez most mégis miben fog különbözni az eddigi Bor Mámor Bényéktől?

V: A legmarkánsabb különbség szervezői oldalról, hogy nincsen központi szervezésű és finanszírozású program egyáltalán: minden borászat a saját helyén biztosítja azt, a saját lehetőségeihez mérten. Természetesen folyamatosan kapcsolatban állunk és egyeztetünk, hogy a programok ne legyenek nagy átfedésben, és a közös felületeinken közzétesszük azokat. Így az idelátogatók a honlapról, az fb oldalról, a helyszíneken pedig plakátokról is tájékozódhatnak majd az összes borászat műsorrendjéről és nyitvatartásáról.

A másik nagy különbség az előző évekhez képest, hogy nem lesz jegy- és beléptetőrendszer, ahogyan útlezárás és forgalomterelés sem.

K: Ez azt jelenti, hogy szabadon bemehetek bárhova?

V: A rövid válasz az, hogy igen, amennyiben az adott borászat nyitva van (és betartod a helyi és egészségügyi szabályokat – egyszóval normális társasági viselkedést tanúsítasz).

Kóstolni mindazonáltal csak a borászatokban kapható kóstolópohárból tudsz majd. A poharakat a borászatok biztosítják, mindegyik helyszínen és mindennap használhatóak, és 2000 forintba kerül majd ( ez egy új, jobb alakú és nagyságú pohár, nem az előző évek poharai – reméljük, nektek is tetszeni fog ). A pohár bevételével tudsz hozzájárulni a borászatok szervezési költségeihez – idén a helyszíneknek támogatások és belépőjegyek nélkül kell mindent saját maguknak finanszírozniuk!

K: És mi a helyzet a kempinggel?

V: A kemping a korábbi évek során is az erdőbényei önkormányzat jóvoltából tudott működni, ők bocsátották rendelkezésünkre a területet és a vizes blokkot. (Köszönjük!) Mivel limitált a kapacitása, ezért kérjük igényedet jelezd az info@bormamorbenye.hu oldalon.

K: És a közlekedés?

V: Amint fentebb említettük, az idei szokatlan év egyik következménye éppen az, hogy nem lesz beléptetőrendszer, forgalomkorlátozás és terelés. Kérünk mindenkit, hogy érkezés után hagyja valamelyik kis mellékutcában vagy a focipályánál az autóját, és utána sétálva közlekedjen! Sokkal felemelőbb érzés, ha nem kell parkoló kocsikat kerülgetni, de vezetőként is jobban jársz, ha nem a forgalmas területeken próbálod átverekedni magadat. Az előző évekhez hasonlóan lesz taxiszolgáltatás, mindenkit buzdítunk a facebookos telekocsi csoportunkhoz való csatlakozásra, illetve a biciklis közlekedésre is.